Italië, Trentino
Het was in het begin van de 19e eeuw dat Michele Dolzan in Mezzolombardo, aan de voet van de Alpen, begon met het distilleren van Grappa. Toen al gebruikten zij uitsluitend druiven uit hun eigen wijngaarden. Dit is de reden dat alle grappa die ze produceren van Trentino druivenrassen gemaakt is. Zij persen hun eigen druiven en zorgen ervoor dat de pulp die overblijft na de ruwe persing binnen een half uur in de stookketel ligt. Inmiddels is de vierde generatie aan het bewind, maar aan de manier van Grappa maken hebben ze nooit concessies gedaan. Integendeel, in de loop der jaren hebben ze het proces van Grappa maken verfijnd tot de hoge kwaliteitsstandaard die ze nu hanteren. In een gesloten systeem van kleine koperen ketels distilleren ze in vijf stappen een zachte fruitige Grappa. Omdat ze direct na de persing distilleren blijven alle fruitaroma’s behouden.

De gerijpte Grappa is ook heel bijzonder, ze kopen zelf eikenhout in, laten hier bij een van de beste kuiperijen vaten van maken en leggen daar vervolgens in hun eigen kelders Grappa op. Ze zorgen ervoor dat het hout de Grappa niet ‘bedekt’ om zo de fruitaroma’s te behouden. Het resultaat is een gerijpte Grappa die toch alle aroma’s en smaken van de diverse druiven types volledig behouden heeft. Voor iedere Grappa hebben ze een exacte rijpingstijd, ieder druiventype kent een iets andere rijping. Hun topstukken zijn de wat langer gerijpte Grappa’s, deze bottelen ze in mooie karaffen.  
                         
Daarnaast maken ze al geruime tijd mooie liqueuren en panna’s. Zuivere likeuren van fruit uit eigen omgeving en panna, fruit, noten en koffie met pure room. Ook hun Limoncino is inmiddels befaamd, 8% grappa, meer kan niet anders zou het de smaak gaan overheersen en citroenen van de beste kwaliteit maken de Limoncino tot een van de allerbesten.

http://www.villadevarda.com