Frankrijk, Normandië
Al in de 16e eeuw werd in Normandië al Calvados gedistilleerd. In 1934 begon Toutain op hun Domaine de la Couterie in Beuzeville met het distilleren van Calvados. Beuzeville ligt in de Pays de la Risle, een klein deelgebied van de Pays Dáuge. Inmiddels maken vader en dochter Toutain nog steeds op authentieke manier Calvados, uitsluitend van appels die uit hun eigen boomgaarden komen.

Het landgoed bestaat uit 23 hectare appelgaarden. Zij maken ieder jaar een melange van wel 20 appelsoorten, 60% zoete appels voor de alcohol, 30% wrange appels voor de body en 10% zure appels voor de houdbaarheid. Zij gebruiken nog steeds de ouderwetse stookketel, een colonnes à plateaux, omdat zij absoluut hun hoge kwaliteit willen behouden. Toutain gebruikt geen enkele peer voor hun Calvados, iets wat wel heel gebruikelijk is in Normandië. Van 27 kilo appels maken zij eerst 15 liter cider met een alcoholpercentage van 5%, na het distilleren is daar dan ongeveer 1 liter spirit van over.  
      
De spirit gaat in grote, gebruikte eikenhouten vaten in hun eigen kelders waar langzaam maar zeker een prachtige Calvados ontstaat. Ze bottelen op diverse leeftijden, De AC is 3 jaar oud, de Vieux  8 jaar,  Hors D’Age 15, de Vieille Reserve is 30 jaar en hun topstuk is de Tres Vieille Reserve van ruim 45 jaar oud. Toutain is een echte authentieke Calvados, kenners roemen dit merk vanwege de verfijnde kwaliteit. Dankzij het gebruik van louter appels is Toutain zo’n echte boerse Calvados waar Normandië beroemd door geworden is.

 

Wijnkoperij van Leerzem heeft de volgende Calvados van Toutain uit voorraad leverbaar:

 

TOUTAIN A.C.

3 JAAR OUD

0,7 ltr. 25,99

 

TOUTAIN VIEUX

8 JAAR OUD

0,7 ltr. 36,99

 

Te bestellen via info@vanleerzem.nl.

 

http://www.calvadostoutain.fr